UTSEENDE

Ragdollen är en stor ras, den ska ha tyngd och massa, den ska ge ett kraftigt och bastant intryck. Benstommen ska vara medel till kraftig och kroppen muskulös. Hanarna väger mellan 5-9 kilo och honorna mellan ca 3,5-5 kilo. Rasen växer långsamt och är oftast inte fullvuxen förrän vid 3-4 års ålder. Pälsen är semilånghårig, och ska vara tät och ligga slätt mot kroppen, utom då katten rör sig, då ska pälsen skikta sig. Pälsen påminner om kaninpäls, mjuk och silkeslen. Huvudet ska ha en bred mjuk kilform, ögonen ovala och alltid blå. Öronen ska ha rundad topp och vara något framåtlutande (tiltade), de ska sitta brett isär med ett tillsynes platt parti emellan. Nosen är medellång och ska ha en lätt inåtböj på den övre tredjedelen, hakan ska vara välutveckald.
Benen ska vara medellånga kraftiga och muskulösa, ovala tassar med hårtoffsar mellan trampdynorna. Bakbenen är något längre än frambenen, vilket gör att rygglinjen ser ut att slutta lite. Svansen ska vara lång, avsmalnande mot toppen och buskig.

 

TEMPRAMENT

Tempramentet är ragdollens särdrag. Dess namn har den fått av den tendens den har att helt och hållet slappna av och bli som en "trasdocka" i famnen när man lyfter den. (Ragdoll = trasdocka) Och det gör den verkligen.

Ragdollen är mycket social, den vill helst vara med överallt, och den älskar människor, men den är sällan påfluget kelen. En ragdoll är alltid med dig, men ofta på ett ganska diskret sätt. Många ragdolls föredrar att ligga bredvid hellre än att ligga i knät, men vissa kan vara riktiga knäkatter. Den uppskattar även kattsällskap, en ragdoll vill helst inte bo ensam, speciellt inte om matte/husse jobbar och inte är hemma så mycket.

De är mycket snälla och lätthanterliga, och flyr hellre än visar aggressivitet. Ragdollen är överhuvudtaget mycket lättsam och "laid-back" till sinnet. Den brukar inte vara någon utpräglad klätterapa, utan slår sig hellre ner mitt på golvet där den kan vara i händelsernas centrum. Men det betyder inte att den inte gillar lek och bus, tvärtom är detta något som den gärna ägnar sig åt med matte/husse. Fördelen är att ragdollen oftast leker på ett högst"lägenhetsvänligt" sätt :-)

 

LÄS MER OM RASEN PÅ: